Torun, POLAND

UNESCO Dünya Tarihi Mirası Sit Alanı listesinde yer alan Torun şehri adını Nicolaus Copernicus'un doğum yeri ve yaşadığı şehir olarak dünyaya duyurmuştur. Polonya'nın en sevimli ve bir o kadarda tarihi yerlerindendir.
 İkinci Dünya savaşından çok fazla etkilenmemesinden dolayı tarihi binaları günümüze kadar ulaşmıştır. Vistula nehrinin kıyısında yer alan kent eşsiz Gotik mimarisiyle ve kırmızı tuğlalı binalarıyla adeta büyülemeye devam etmektedir.






TORUN GEZİLECEK YERLER


  • Old Town Hall

Bina günümüzde District Museum olarak kullanılmaktadır. Bu müzenin kulesine çıkıp manzaraya bakmanızı tavsiye ederim. Sizler için buraya kuleden manzaraları bırakacağım. :)

Old Town Hall 






  • Nicolaus Copernicus'un Evi
Kopernik'in yaptığı astronomik çalışmalar ve özel eşyaları bu müze içerisinde sergilenmektedir.

  • Plenatarium
  • The Arthur's Court
Torun Old Town Square'de Old Town Hall karşısında bulunan bina klasik Rönesans izlerini günümüze kadar taşımış.Büyük Savaş'ta bombalanmamış olmasıda bir neden.İlk yapılışı 14 yy.kadar giden bina günümüze kadar çeşitli şekillerde kullanılmış,ancak özetlersem 1949 N.Kopernik Üniversitesi bünyesine devredilmiş ve 1993'den beri festivaller,kültürel çalışmalar organize ediliyor.Giriş ücretsiz.İçeride kafe ve dükkanlar bulunuyor.

  • Teutonic Castle
Teutonic Şövalyeleri kalesi, 1235 yılında otorite başkanı olarak inşa edildi. Prusyalıların şehrini korumak için de kullanılıyordu. Torun'un ayaklanan sakinleri tarafından alındı ​​ve yok edildi Mahzenler hala konserler ve kültürel etkinlikler için kullanılmaktadır. Yaz aylarında, harabelerin ortasında, uzak geçmişleri hatırlatmak için reprodüksiyonlar ve performanslar düzenlenir.




  • Kościół pw. św. Katarzyny


Kiliseyi gezdiğimiz sırada kilisede cenaze töreni vardı. Bizim için biraz ilginç bir deneyim oldu.
Torun gezimizde popüler olan tarihi mekanları sizin için özetledim. Yazımın altına Torun şehrinin sokaklarından görüntüleri sizler için paylaşacağım.Eğer Polonya'ya yolunuz düşerse görmeden dönmeyiniz. Bu arada Torun'un zencefilli kurabiyeleri oldukça ünlü denemenizde fayda var. Hediye düşünecek olursanız şehrin tarihi binalarının ahşap minyatürleri mevcut sokak boyunca uzanan sergilerde uygun fiyatlara bulabilirsiniz.

Dipnot: Ulaşım için Polonya içi şehirler arası PKP,PKS ve POLSKİBUS imkanlarından yararlanabilirsiniz. Demiryolu ulaşımı oldukça uygun ve yaygın ayrıca hemen hemen her saatte demiryolu ulaşımı mevcut.


Yorumlar

Popüler Yayınlar